perjantai 12. kesäkuuta 2009

Pyörällä yli Alppien

Osmo Soininvaara: Fillarilla Nizzaan
Keväällä 2007 Osmo Soininvaara päätti pyöräillä Tallinnasta Nizzaan tapaamaan ystäväänsä. Matkaan oli varattu aikaa yksi kuukausi ja matkan edetessä oli tarkoitus pitää päivittäistä blogia Helsingin Sanomissa. Fillarilla Nizzaan teos on koottu näiden blogikirjoitusten pohjalta.

Soininvaaran pyöräilyreitti kulki Baltian, Puolan, Slovakian, Itävallan, Sveitsin ja Italian kautta Ranskaan. Yhteensä matkaa kertyi 3400 kilometriä, mikä merkitsi noin sadan kilometrin päivävauhtia. Kiireellisestä aikataulusta huolimatta Soininvaara ehtii matkan varrella ihailemaan maisemia, vaikka varsinaisesta nähtävyyksien bongaamisesta onkin luovuttava.

Matkan edetessä pohditaan kunkin yhteiskunnan tilaa esimerkiksi kaupunkisuunnittelun ja maahanmuuttopolitiikan kannalta. Soininvaara onkin erinomainen ajattelija sekä ajatusten pyörittelijä, ja hänen havaintonsa eri maista ovat matkakirjallisuutta parhaimmillaan. Mielenkiintoisia ja hauskoja vertauksia tehdään myös kotimaahan. Bratislavassa pyöräillessään Soininvaara muun muassa pohtii kaupunkisuunnittelun yhteneväisyyksiä Jyväskylään.

Matkan varrella ei säästytä kolhuilta, kumi puhkeaa useammin kuin kerran eikä matka aina suju lyhintä reittiä, mutta jotenkin oikea reitti sekä majoitus illaksi aina löytyvät. Kirja toimiikin samalla esimerkkinä sekä apuna pyörämatkaa suunnittelevalle. Kirjan lopusta löytyy lisäksi luettelo tarvikkeista ja apuvälineistä, mitä pyöräilijän tulisi huomioida matkaa suunnitellessaan.

Lukujen loppuun on mukavalla tavalla koottu kunakin päivänä edetty matka kartalle, ajetut kilometrit sekä matkaan käytetty aika. Vaikka tämä tuokin tekstiin tiettyä toistoa, niin siitä syntyy mukava keino sitoa lukijan mielenkiinto matkan etenemiseen ja aikatauluun.

Juhani

Tarkista teoksen saatavuus kirjastosta.

Polkupyörät ja matka teemasta myös:
Matti Rämö: Rengasrikkoja Saharassa
Juha Varila: Pyörällä: matkantekoa polkuvauhtia
Kalle Kajander: Kirjeitä polkupyörältä Euroopan eri maista
Matti Agge: Pyörällä Suomineito päästä varpaisiin


Pääkirjaston kesänäyttelyssä lisää esittelyjä matkakirjoista ja -romaaneista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti