tiistai 9. elokuuta 2011

Suomalainen sarjakuva 100 vuotta : Muumi-sarjakuvat


Pääkirjastossamme avautui maanantaina 8.8. kotimaisen sarjakuvan juhlavuoden kiertonäyttely "Rymyä, raikua, ärräpäitä". Tule katsomaan kuinka kotimainen sarjakuva on muuttunut Professori Itikaisen tutkimusretken (1911) jälkeen. Näyttelyn innoittamana kirjastonhoitajat ovat innokkaasti lukeneet kotimaista sarjakuvaa, ja näistä lukemistamme sarjakuvista kerromme elokuun ajan tässä blogissa ja Rymyä, raikua, ärräpäitä -näyttelyn oheen pystytetyssä kirjanäyttelyssä. Ennen kuin siirrymme uudempiin sarjakuviin, aloitamme klassikolla:


Muumit


"Vain kuusi sarjakuvaa viikossa, eikä enää tarvitse tehdä idioottimaisia pikku kuvia, riidellä kirjailijoiden kanssa tai piirtää äitienpäiväkortteja!"
Niin helpoksi Tove Jansson sopimustaan luuli.

Tove oli julkaissut ensimmäiset Muumi-kirjat 1940-luvun lopulla. Ystävänsä toivomuksesta hän alkoi piirtää muumeista sarjakuvia Ny Tid -lehteen. Englannissa oltiin kaukonäköisiä. Siellä huomattiin muumien sopivan myös aikuiseen makuun. The Evening News -lehdessä alkoikin v. 1954 ilmestyä Toven sarjakuva.

Muumit ovat sarjakuvinakin iättömiä klassikoita, jotka sopivat kaikenikäisille. Aikuisille niistä avautuu oma lempeänironinen tasonsa. Muumien lempeä elämänfilosofia on tallella, mutta mukana on aimo annos satiirista otetta. Huimien seikkailujen päätteeksi loppu on kuitenkin aina onnellinen, kuten muissakin muumitarinoissa. Muumi-sarjakuvia on taas tullut uusintajulkaisuna. Muumit: sarjakuvaklassikot vie uusia lukijoita muumien maailmaan.

Kuusi sarjakuvaa viikossa vaati Tovelta yllättävän paljon aikaa. Muutaman vuoden kuluttua hän pyysi kumppanikseen veljensä, ja lopulta Muumi-sarjakuvat jäivät kokoaan Larsin tehtäväksi.
Juhani Tolvanen kertoo enemmän kirjassaan Muumisisarukset Tove ja Lars Jansson.

Tove Jansson (1914-2001) kirjoitti sekä lapsille että aikuisille. Hän oli myös taidemaalari, piirtäjä ja filosofian tohtori. Sarjakuvantekijänä tyttö tai nainen oli Tove Janssonin uran alkuaikoina harvinaisuus. Tove oli itsekin ensimmäisten sarjakuviensa jälkeen unohtanut ne vuosikausiksi. Onneksemme hän palasi sarjakuvien pariin.

Heli

Hae Tove Janssonin Muumi-sarjakuvat kirjastosta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti