maanantai 22. elokuuta 2011

Kalmot mellastavat

M. A. Jeskanen: Perkele – Myytillisiä tarinoita : kuusi kertomusta 1600-luvun loppupuolen Pohjolasta

M.A. Jeskasen Perkeleessä on kuusi kauhuun kallellaan olevaa sarjakuvanovellia 1600-luvun Ruotsi-Suomesta. Kuulostaa ehkä arkaaiselta, mutta ei ole sitä. Kalmot (eli nykykielellä zombiet) ja noidat mellastavat kuten moderneissakin kauhutarinoissa. Tarinat ovat loistavia, ja Jeskanen tunnustaakin saaneensa innoitusta niihin kansanperinteestä (Lauri Simonsuuren klassikosta Myytillisiä tarinoita) ja Jan Guilloun Noitien asianajajasta. Monet tarinoista ovatkin rungoltaan tuttuja, mutta saavat Jeskasen käsittelyssä uudenlaista värinää.

”Suvihäissä” morsian kuolee, mutta palaa tietenkin takaisin. Kysymys onkin, onko hän elävä vai kuollut? ”Blåkulla” muistuttaa kuuluisia tarinoita Salemin noitavainoista (Arthur Millerin näytelmä Tulikoe), jossa kyläläiset syyttävät toisiaan noidiksi. ”Louhiharjun mysteereissä” on kaikuja kansansaduista, kuten Tittelintuuresta, joissa heikkona hetkenä tehdään pirun kanssa sopimus, jossa palkkana pirulle ei ole oma sielu vaan lapsi. Äidillä on omintakeinen ratkaisu tähän. Omituisimmassa tarinassa (”Don Juan Tenorio ja Tuonenkylän Tilta”), joka onkin kerrottu legendan tyyliin, Tiltan mekon helman alta alkaa kuulua linnunlaulua, jonka kuulee Don Juan Espanjasta. ”Saunaperkelessä” saunassa asuu vihtahousu (vai onko se vastahousu?). ”Sielunmessussa” kalman väki ei pysy haudoissaan, vaan tulee häiritsemään Saskan elämää.

Tarinat pursuavat mustaa huumoria, seksiä ja väkivaltaa, kuten genressä on tapana, mutta Jeskanen on mainio tarinankertoja ja piirtäjä, ja yli 200-sivuinen mustavalkoinen järkäle erottuu tavallisista kauhujutuista huumorillaan ja myyttisellä otteellaan. Piirrosjäljen kulmikkuus ja puupiirrosmaisuus myötäilevät tarinoita sopivasti.

M.A. Jeskasen ensimmäinen julkaisu (vielä nimellä Mikko Jeskanen) oli Lahden muotoiluinstituutin kurssilla tehty ”Veri, veli ja hauta” (löytyy teoksesta Sirkus Arkus, 2007). Hänen strippisarjakuvansa Susipojan ihmeelliset seikkailut! voitti vuoden 2009 valtakunnallisessa sanomalehtistrippikilpailussa hopeasijan (julkaistu kokoomateoksessa Käpylehmipojat ja kumppanit). Susipojan lyhyissä stripeissä myyttiset olennot painiskelevat nykymaailman ongelmien kanssa. Perkele saa täydennystä vielä tänä vuonna – Santala : Perkele osa II.

Juha

Hae Perkele kirjastosta.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti