maanantai 15. elokuuta 2011

Piirretyllä pyörällä läpi Euroopan


Kaisa ja Christoffer Leka: Tour d'Europe

Sarjakuvataiteilija Kaisa Leka on myös aktiivi


nen pyöräilijä. Yhdessä puolisonsa Christoffer Lekan kanssa he ovat tehneet pitkiä pyöräretkiä kotimaan lisäksi muun muassa Jäämerelle. Matkastaan Porvoosta Ruotsin kautta Nizzaan he ovat kirjoittaneet vuonna 2010 ilmestyneen sarjakuva-albumin Tour d’Europe.

Tour d’Europe kertoo kahden joogin 3000 kilometriä pitkästä pyörämatkasta Euroopassa. Kirja on paksu, mutta jouhevasti etenevä, ja useimmilla sivuilla on vain yksi kuva. Kuten muissakin Lekan teoksissa pääosaa esittävät naivistiset eläinhahmot. Kaisaa itseään esittää hiiri ja miehensä Christofferin hän kuvaa Ankkana. Tapahtumien ohella aviomies on osallistunut myös käsikirjoittamiseen sekä kirjoittanut sarjakuvan lomaan tekstejä siitä, kuinka matka heijastelee joogan ajatusmaailmaa. Sarjakuvassa viitataan usein joogauskontoon, jota molemmat tekijät harjoittavat.

Vaikka matka on välillä yksitoikkoista, niin koskaan ei tiedä mitä seuraavan mutkan takana odottaa. Kirjan yksi päähenkilö onkin tie itsessään, ikään kuin toimiva olento, joka ohjailee matkantekoa. Joogin on vain pyrittävä tulkitsemaan mitä tie kertoo. Kirjan liitteenä on erillinen kartta, mikä havainnollistaa matkan etenemistä.

Kaisa Leka kärsi aiemmin synnynnäisistä jalkavaivoista, ja hän päätti lopulta amputoida sekä korvata jalkansa nykyaikaisilla proteeseilla. Vuonna 2003 hän julkaisi aiheesta kertovan esikoisalbuminsa I Am Not These Feet. Proteesien käyttö ei ole juurikaan haitannut normaalia elämää, mikä havainnollistuu hyvin Tour’d Europen myötä. Leka on syntynyt vuonna 1978, ja hän asuu Porvoossa vanhassa puutalossa. Hänen sarjakuvansa ovat omaelämäkerrallisia, ja keskeisinä teemoina niissä ovat vammaisuus, politiikka sekä henkinen etsiminen. Sarjakuvissa seikkailevat naivistiset eläinhahmot, joista tärkein on Kaisa Lekaa itseään edustava hiiri. Lekan omien sanojen mukaan hahmot ovat syntyneet alun perin parodiana Disneyn puhtoisesta maailmasta, jossa ei ole vammaisuutta, uskontoa eikä politiikkaa. Leka aloitti sarjakuvien tekemisen vuonna 1998 opiskellessaan Porvoossa kansalaisopiston taidelinjalla. Hänen ensimmäiset sarjakuvajulkaisunsa olivat pieniä vihkosia, mutta nykytuotanto edustaa paksuja sarjakuva-albumeita. Leka kirjoittaa teoksensa englannin kielellä.

Juhani

Hae Tour d' Europe kirjastosta
Hae Kaisa Lekan sarjakuvia kirjastosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti