tiistai 4. syyskuuta 2012

Nuoret kansalaissodan myllerryksessä


Missä kuljimme kerran (Där vi en gång gått)

Kotimainen elokuva Missä kuljimme kerran pohjautuu Kjell Westön samannimiseen menestysromaaniin, joka sai Finlandia-palkinnon 2006. Peter Lindholmin ohjaama elokuva sijoittuu 1900-luvun alun Helsinkiin. Se kertoo neljän nuoren elämästä Suomen itsenäistymisen ja kansalaissodan myllerryksessä. Heidän vaiheitaan seurataan kolmen vuosikymmenen ajan aina toisen maailmansodan loppuun. Päähenkilöt ovat rikkaan hienostoperheen rohkea ja kapinoiva tytär Lucie (Jessica Grabovsky), hänen kiihkeä ja isänmaallinen veljensä Cedi (Oskar Pöysti), Cedin ystävä, herkkä ja taiteellinen valokuvaaja Eccu (Jakob Öhrman) ja sosialistisen työläiskodin kasvatti, nuori jalkapallolupaus Allu (Andreas af Enehjelm).

Päähenkilöiden kohtaloiden kautta elokuva kuvaa itsenäisen Suomen syntyä ja ensimmäisiä vuosikymmeniä: irrottautumista Venäjästä, jakautumista kahtia, kansalaissodan traagisia tapahtumia, sodan aiheuttamaa traumaa ja toipumista siitä. Alussa eletään Venäjän vallan loppuaikaa. Uutisia tsaarin vallan kaatumisesta juhlitaan Helsingin kaduilla iloisissa tunnelmissa. Suomi saa itsenäisyyden, mutta työläiskortteleissa kytee katkeruus ja kapina, sillä kuilu rikkaan ja etuoikeutetun yläluokan ja kurjuudessa ja köyhyydessä elävän työväestön välillä on leveä. Pian tunnelma vaihtuukin pelkoon ja anarkiaan, kun punaisten joukot tunkeutuvat porvariskoteihin takavarikoiden aseita ja ruokaa ja murhaten ihmisiä. Kansalaissota mullistaa peruuttamattomasti Lucien, Cedin, Ecun ja Allun ja koko nuoren sukupolven elämän. Sodan tapahtumia kuvataan elokuvassa realistisesti sekä punaisten että valkoisten näkökulmasta ja tuodaan kaunistelematta esiin molempien osapuolten harjoittamat julmuudet. Sodassa näyttäytyvät ihmisluonnon pimeimmät puolet.

Elokuvan keskeisinä teemoina ovat kansalaissota, rakkaus, ihmisyys ja syyllisyys. 600-sivuisen romaanin kutistaminen kahden ja puolen tunnin mittaiseksi elokuvaksi on erittäin haastavaa, minkä seurauksena elokuvan henkilökuvat jäävät melko pinnallisiksi. Siitä on tehty myös pidempi tv-versio, joka kenties tekee paremmin oikeutta kirjalle. Siitä huolimatta ”Missä kuljimme kerran” on historiallisen kuvauksensa ja humaanien teemojensa ansioista katsomisen arvoinen elokuva.

Kjell Westö (1961) on suosittu suomenruotsalainen kirjailija, jonka muita teoksia ovat muun muassa Leijat Helsingin yllä (1996), Isän nimeen (2000) ja Älä käy yöhön yksin (2009). Hän on taitava ihmiskohtaloiden ja Suomen historian kuvaaja, ja on saanut teoksistaan useita palkintoja. Elokuvana on ilmestynyt aiemmin Leijat Helsingin yllä (2001).

Elina

Hae tämä dvd kirjastosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti