maanantai 27. helmikuuta 2012

Teekulttuuria

Pirkko Arstila : Teen ystävän kirja

Nyt, erikoiskahvibuumin laannuttua, satsataan teehen. Kahviloissa on  vaihtoehtoja pussiteelle ja automarkettien teehyllyjen valikoima  hätkähdyttää jo kokeneenkin teenjuojan. Suomeenkin on perustettu kansainvälisen tason teehuoneita, joissa voi nauttia kaikkien taiteen  sääntöjen mukaan tarjotusta teestä.

Suomessa toimii yhdistys nimeltä Teen ystävät, jonka tavoitteena on kohottaa teekulttuurin tuntemusta Suomessa. Puheenjohtajana on Pirkko Arstila, joka  on myös kirjoittanut yhdistyksen nimeä mukailevan tietokirjan ”Teen ystävän kirja”. Kirjassa Arstila esittelee teen historiaa, eri teelaadut sekä erilaisia teekulttuureja ympäri maailmaa. Kirja onkin tähän asti suomeksi kirjoitetuista teekirjoista kokonaisvaltaisin esitys. Lisäksi kustantaja on panostanut kirjan ulkoasuun: se on kauniisti taitettu ja kuvitus on tyylikäs. Kangasselkä ja lukunauha viimeistelevät ulkonäön.

Kirjassa on selkeän elitistinen sävy. Kuitenkin se soveltuu myös aloittelevalle teenjuojalle. Teepussien käyttöä paheksutaan, mutta ei silti sivuuteta. Arstilan kertomukset oman teeuransa alkuajoilta rohkaisevat niitä, joille vihreä tee on tähän mennessä tarjonnut vain pettymyksiä.

Kirja sisältää paljon vinkkejä, miten vältetään pahimmat virheet teen valmistuksessa. Laajemmin ajatellen teen pilaa kiire: teen nauttiminen on vaatii aikaa, mutta siten tee antaa myös hetken rauhoittua. Kirjan päällimmäinen viesti on, että tee tarjoaa loputtomia mahdollisuuksia gastronomisiin nautintoihin, kun sille antaa mahdollisuuden.

Aapo

Hae Teen ystävät kirjastosta.


Muita teekirjoja:
Kiinalainen teekirja / Pekka Nihtinen
Kirja teestä / Kakuzo Okakura
Tee / Kyllikki Villa
Tee teematka / Helena Petäistö
Teehetki / Pirjo Suvilehto
Teekirja : teen historiaa, tee-esittelyjä, reseptejä / Nina Laaksonen
TSAIJU : venäläisen teen tarina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti