torstai 11. huhtikuuta 2013

Teinipojan tarinoita valokuvista, joita ei otettu


Jari Peltonen: Fadang - viattomuuden aika

Voi elämän kevät! Jari Peltosen viime vuonna julkaistu kirja Fadang – viattomuuden aika sisältää kuvia ja tarinoita 1970-luvun Jyväskylästä. Kuvat ovat ikään kuin piirroksia valokuvista, joita ei koskaan otettu. Varhaisnuoruus jättää sen verran vahvoja muistikuvia.

Jokaisella aukeamalla kerrotaan muisto: vasemmalla sivulla on tekstiversio ja oikealla kuva. Tarinoiden aiheet ovat enimmäkseen pieniä, mutta vahvasti nuoreen mieleen vaikuttaneita. Silloin suuria asioita olivat tenniskentän viereisen kahvion keilapeli tai Corgi-leluautojen vaihdettavat renkaat. Saati sitten ensimmäiset lähemmät kohtaamiset vastakkaisen sukupuolen kanssa. Tarinat ovat kilttejä, vaikka kansikuvassa keskeinen varmuusväline vihjaakin muuta.

Jyväskyläläisittäin teos on erityisen mielenkiintoinen. Kuvista ja tarinoista voi tunnistaa paikkoja, tapahtumia ja henkilöitä. Sisäpiirin huviksi tämä ei kuitenkaan jää, vaan tarinoista ja kuvista välittyy tunteita ja elämyksiä jokaiselle lukijalle. Varsinkin 1970-luvulla nuoruuttaan eläneille.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti