keskiviikko 28. maaliskuuta 2012

Poliittisen vuosikymmenen ilmiöitä

Kaisa Hypén : 1970-luku suomalaisessa kirjallisuudessa

Hannu Salaman Siinä näkijä missä tekijä on sukutarina, joka kertoo mm. suomalaisten kommunistien vastarinnasta jatkosodan aikaan. Kirja voitti Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon 1975. TV-sarja nosti kirjan taas ajankohtaiseksi.

Kirjastosta löytyy onneksi vielä paljon muitakin muitakin 70-luvun kirjoja. Millainen kuva 70-luvun kirjallisuudesta on jäänyt, miten se koettiin? Tähän etsii vastausta Kaisa Hypénin toimittama kirja 1970-luku suomalaisessa kirjallisuudessa (2011). Siinä 70-luvun kokeneet ja sitä tutkineet kertovat, esim. Marja-Leena Mikkola avaa näkökulman kirjailijana olemiseen. Näkökulmasta riippuu, muistaako tuon ajan umpipolitisoituneena vai vapautumisen aikana. Kirjat saattoivat olla portti minun ja maailman välillä, kirjoilla vaikutettiin ja ärsytettiinkin, ilmestyi tärkeitä käännöksiä.

Kirja sisältää myös laajan luettelon 70-luvun vuosina suomeksi ilmestyneestä kaunokirjallisuudesta. Sen avulla voi tehdä löytöretken lähihistoriaan tai pääsee vanhoja muistelemaan: vaikkapa Solveigin laulua, Elämänmenoa, Vuosisadan rakkaustarinaa. Joku muistaa 70-luvulta ehkä sen, että Taru sormusten herrasta suomennettiin.

Heli

Hae 1970-luku suomalaisessa kirjallisuudessa kirjastosta
Hae muita Kaisa Hypénin teoksia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti