maanantai 19. joulukuuta 2011

Lauluyhtyeiden jouluViisi: Joulun lauluja

Lauluyhtyeiden joululevyt alkavat olla jo ilmiö. Rajaton julkaisi äskettäin toisen joululaululevynsä, Club for Fiven Rekiretki on sekin hyvin löytänyt ostavan yleisön ja kirjaston lainaajat. Levyjen lisäksi tunnelmaa voi hakea myös lauluyhtyeiden mittavilta joulukonserttikiertueilta. Viime vuonna joulun tuojien joukkoon liittyi lauluyhtye Viisi levyllään Joulun lauluja.

Viisi poikkeaa kahdesta muusta mainitusta lauluyhtyeestä ainakin siinä, että Viiden kaikki viisi laulajaa ovat naisia. Ennakkoon saattaa ajatella, että miesäänettömän yhtyeen soundi jää väistämättä ohuemmaksi ja sovitukselliset mahdollisuudet pienemmiksi. Sovitukset ovatkin lähempänä perinteistä kuorolaulua eikä levyllä kuulla esimerkiksi rytmisoittimien imitointia. Tämä ei kuitenkaan ole puute, vaan levyn esitykset tuntuvat luontevilta ja silti tarpeeksi mielenkiintoisilta. Levyn yleissävy on levollisen perinteikäs, mutta silti raikas.

Useimmilla uusilla joululevyillä on myös aivan uusia joululauluja, niin tälläkin. Laadullisesti ne ovat hyvinkin kelvollisia, mutta väkisinkin ne tuntuvat heppoisilta verrattuna levyn "kauneimmat joululaulut" -järkäleisiin. Ilmeisesti pelkästään vanhojen joululaulujen versioiminen ei riitä musiikin tekijöille. Osa yleisöstäkin taitaa haluta uusia ja tuoreita rakennuspalikoita joulutunnelmansa pystytykseen. Yhtä kaikki tälle levylle on helppo ennustaa pitkää käyttöikää ja paikkaa käytetyimpien joululevyjen joukossa.

Aapo

Hae lauluyhtye Viiden Joulun lauluja kirjastosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti