perjantai 1. heinäkuuta 2011

Vain ulkokäyttöön soveltuva Väinämö

Katri Tapola: Väinämö. Vain ulkokäyttöön

Väinämö on erikoinen poika. Hänellä on synttärit vain neljän vuoden välein sekä harvinainen kyky nähdä ihmiset eläiminä. Äitinsä mukaan Väinämöllä oli synnytyslaitokselta lähtiessä varpaassa lappu, jossa luki ”Soveltuu vain ulkokäyttöön”. Vanhempiensa Kullervon ja Ainon kanssa Väinämö muodostaa kalevalaisen perhekunnan, jossa soitetaan kanteletta ja viljellään vanhoja sanontoja. Äidillä on taito aiheuttaa Tilanne isolla T:llä väärässä paikassa ja väärään aikaan.

Väinämö vakoilee kavereidensa Tarmon ja Onnin kanssa epäilyttävää Ylä-Tilhi Itseä. Mies syljeksii paljon, minkä vuoksi Väinämöstä tämä on selkeästi alpakka. Puhelimessa Ylä-Tilhi Itse sopii tulevansa osoitteeseen, joka kuuluu Vänämön perinteikkäälle perheelle. Mitä asiaa arveluttavalla naapurilla voi olla Väinämön kotiin?

Katri Tapolan lastenromaani on nykyaikainen kertomus ekaluokkalaisesta pojasta kalevalan hengessä. Kirjassa on paljon huumoria ja lasten lisäksi se hauskuuttaa myös aikuisia. Tapahtumista kerrotaan oivaltavasti ja lapsen näkökulmasta. Kalevalaista runomittaa on käytetty elävän tekstin lomassa taitavasti ilman että se tekisi tekstistä raskasta. Kirja sopii hyvin ääneen luettavaksi. Väinämö-sarja jatkuu kesällä ilmestyvässä Väinämö ja näkymätön naapuri.

Minna

Hae Väinämö kirjastosta.

Hae Katri Tapolan kirjoja kirjastosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti