torstai 9. kesäkuuta 2011

Rakennettu Suomi ilmasta

Rakennettu Suomi ilmasta
kuvat: Hannu Vallas, teksti Veikko Neuvonen


Kirjan nimi on varsin informatiivinen: kirja sisältää ilmakuvia Suomesta, mutta nimenomaan ihmisen tekemistä rakennelmista. Kohteet on järjestetty kronologisesti lähtien esihistoriallisista ihmisen maastoon jättämistä merkeistä. Ensimmäiset kuvat ovatkin linnavuorista tai oikeammin niiden jäänteistä, mutta nopeasti päästään varsinaisiin linnoihin. Loppupuolella kirjaa voi ihmetellä vaikkapa Salpalinjaa tai lähiörakentamista. Monipuolisuus on kirjan vahvuus: esimerkiksi Siilinjärven lannoitetehdas on samalla viivalla Turun linnan tai Porvoon kaupunkinäkymän kanssa, eikä häviä mielenkiintoisuudessa yhtään.

Kuvat ovat hienoja: tarkkoja ja hyvin rajattuja ja kuvaussuunnat on hyvin mietitty. Hannu Vallas on julkaissut kiitettyjä ja kehuttuja ilmakuvakirjoja aiemminkin, esimerkiksi Helsinki ilmasta (2008) sekä Maailman kaunein saaristo (2008). Hienojen kuvien lisäksi teoksessa on myös hyvin kirjoitetut tekstit. Niistä on vastuussa tiedetoimittajana ja luontoiltajuontajana toiminut Veikko Neuvonen. Tekstien kautta kohteista saa lisätietoa ja siten kuvat sidotaan paitsi maantieteelliseen niin myös historialliseen ja yhteiskunnalliseen kontekstiin. Tämä on oikeastaan jatko-osa kaksikon ensimmäiselle yhteiselle kirjalle, joka on (jälleen lakonisen informatiivisesti) nimeltään Suomi ilmasta (2007). Siinä painotus on luonto- ja maisemakuvan puolella.

Tästä kirjasta riittää hupia ja hyötyä pitkäksi aikaa. Internetin karttaohjelmien (esim. Google Earth ja Maps sekä Bing Maps) suurkuluttajille, muuten vain karttafriikeille tai vanhan rakennusperinteen ystäville tämä kirja ainakin tarjoaa elämyksen.

Aapo

Hae Rakennettu Suomi ilmasta kirjastosta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti