keskiviikko 27. tammikuuta 2010

Kuninkaallisia paljastuksia

Alexander von Schönburg: Kaikki mitä olet aina halunnut tietää kuninkaallisista, mutta et ole uskaltanut kysyä

Kreivi Alexander von Schönburg tarjoilee uusimmassa kirjassaan herkullisen annoksen paljastuksia kuninkaallisten arkielämästä ja oudoista tavoista. Kirjailija on saksalainen toimittaja, mutta samalla myös omalta sukupuultaan aito siniverinen. Hänen vaimonsa, Hessenin prinsessa Irina, on puolestaan kuningatar Elisabethin sukulainen. Buckinhamin palatsi on tullut kreiville tutuksi, vaikka palatsissa toimittajia halveksitaankin. Kreivi on itse kertonut kirjoittavansa kirjoja siksi, että voi sanoa olevansa jotakin muuta kuin journalisti. Schönburg kirjoittaa kuninkaallisista ainutlaatuisesta sisäpiirinäkökulmasta käsin verrattoman hauskasti.

Kirja on paljastuksineen leppoisaa, mukavaa, viihdyttävää luettavaa. Se kertoo kuninkaallisista hömpötyksistä, heidän keskinäisistä luokkaeroistaan ja vastaa vaikkapa kysymykseen miten pyydystetään kruununprinssi? Kirja paljastaa Englannin kuningatar Elisabethin mieluisimmat joululahjat sekä niin kovin puhutun käsilaukun sisällön. Kreivi kirjoittaa myös pohjoismaalaisista kuninkaallisista hupaisasti, paljastaen sen ainoan asian, josta voi keskustella Ruotsin Kaarle Kustaan kanssa päivällisellä.

Kuninkaallisten henkilöiden elintapojen paljastusten lisäksi kirja antaa aihetta monarkian muutoksen pohdiskeluun. Nykyiset kuninkaalliset pyrkivät elämään niin tavallista elämää kuin se vain on heidän asemassaan mahdollista. Syntyperänsä myötä he saavat suuren määrän etuoikeuksia, mutta samalla lukemattomasti velvollisuuksia ja haasteita kannettavakseen. Hetkittäin kirjaa lukiessaan heitä käy jopa sääli. Millaista on elää yltäkylläistä elämää, jossa on kaiken aikaa suurennuslasin alla tarkkailtavana? Mikä kuninkaallisissa meitä kiehtoo? Onko kuninkaallisissa jotain hohdokkuutta, joka vetoaa meihin aina ja kaikkialla? Faktojen joukkoon von Schönburg on ripotellut omakohtaisia kokemuksia, siniverisen hienostuneesti esitettyjä juoruja.

Kreivi Alexander von Schönburg on kirjoitti oman esikoisteoksensa Tyylikkään köyhäilyn taito vuonna 2007.

Mari

Hae kirja kirjastosta
.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti